Ινφαντίνο απαντά στην κριτική μετά το Μουντιάλ: «Σπέρνετε μίσος»

Ινφαντίνο κατά πάντων μετά το Μουντιάλ: «Σπέρνετε μίσος» – Τι απαντά για διαιτησία, ασφάλεια και πολιτικές παρεμβάσεις

Η απάντηση του προέδρου της FIFA

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, αντέδρασε έντονα στην κριτική που δέχτηκαν τόσο ο ίδιος όσο και η Παγκόσμια Ομοσπονδία μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ. Μέσω μιας ανάρτησης 15 διαδοχικών σελίδων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο Ινφαντίνο κατηγόρησε τους επικριτές της διοργάνωσης ότι «σπέρνουν μίσος» και αναπαράγουν ψευδείς φήμες. Η τοποθέτησή του κοινοποιήθηκε και από τον επίσημο λογαριασμό της Ομοσπονδίας, φτάνοντας σε ένα κοινό εκατομμυρίων χρηστών.

Ο Ινφαντίνο κάλεσε τους επικριτές να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε άλλες δραστηριότητες, όπως ο διαλογισμός, η προσευχή ή η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, αντί να επικεντρώνονται στην κριτική προς τη FIFA. Υποστήριξε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο ανέδειξε «την ανθρωπότητα στα καλύτερά της», με δισεκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν τους αγώνες παγκοσμίως. Επίσης, τόνισε ότι στη διοργάνωση έδωσαν το «παρών» μεγάλες προσωπικότητες από τη μουσική, τον κινηματογράφο, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

«Σε όσους χάσατε την εικόνα παιδιών, γονιών και παππούδων να ενώνονται μέσα από το ποδόσφαιρο, λυπάμαι που ήσασταν τόσο απορροφημένοι από το μίσος και την κριτική ώστε να μην απολαύσετε αυτή τη χαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA. Υποστήριξε ακόμη ότι, ενώ ορισμένοι ασκούν κριτική «πίσω από οθόνες, χαρτιά και πληκτρολόγια», οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», οργανώνοντας και προσφέροντας «το καλύτερο θέαμα στον κόσμο».

Ζητήματα που προκάλεσαν συζητήσεις

Αρκετά ζητήματα προκάλεσαν συζητήσεις κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, όπως οι περιορισμοί εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φίλαθλοι από το Ιράν, την Αϊτή, τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχε επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο αρχηγός της εθνικής Ιράν, Μεχντί Ταρέμι, χαρακτήρισε τη διοργάνωση «καταστροφή», αναφερόμενος στα προβλήματα με τις θεωρήσεις εισόδου και στους περιορισμούς μετακίνησης που αντιμετώπισαν μέλη της ομοσπονδίας της χώρας.

Ο Ινφαντίνο, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η FIFA εργάστηκε αδιάκοπα ώστε να ενώσει δύο χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση, επισημαίνοντας ότι το Ιράν εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς επεισόδια. Απάντησε στην κριτική για όσους δεν έλαβαν βίζα, τονίζοντας ότι δόθηκε υπερβολική έμφαση στις λίγες απορρίψεις, ενώ παραβλέφθηκαν τα εκατομμύρια των αιτήσεων που εγκρίθηκαν.

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε επίσης η υπόθεση του Φολαρίν Μπαλογκούν, ο οποίος αποβλήθηκε στη νίκη των ΗΠΑ με 2-0 επί της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη φάση των «32». Η κόκκινη κάρτα επέφερε αυτόματο αποκλεισμό μίας αγωνιστικής. Ωστόσο, λίγο πριν από την αναμέτρηση των ΗΠΑ με το Βέλγιο, η ποινή του ανεστάλη από την πειθαρχική επιτροπή της FIFA.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε αργότερα ότι είχε τηλεφωνήσει στον Ινφαντίνο, ζητώντας να επανεξεταστεί η υπόθεση. Η εξέλιξη προκάλεσε κατηγορίες περί πολιτικής παρέμβασης, με αντιδράσεις από την UEFA, τη βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και Ευρωπαίους βουλευτές. Η νορβηγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία γνωστοποίησε επίσης την πρόθεσή της να καταθέσει επίσημη καταγγελία στη FIFA για τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου στην απόφαση. Ο Ινφαντίνο απέρριψε τις σχετικές αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι ανάλογες διαιτητικές ή πειθαρχικές αποφάσεις εμφανίζονται συχνά στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου.

Ασφάλεια και χαρά

Στην ανάρτησή του, ο πρόεδρος της FIFA υποστήριξε ότι το Μουντιάλ ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά περιστατικά, με απόλυτη ασφάλεια και με κυρίαρχα συναισθήματα τη χαρά και την ευτυχία. Ευχαρίστησε τις διοργανώτριες χώρες, τις αστυνομικές αρχές και τους εθελοντές για τη συμβολή τους στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Η συγκεκριμένη αναφορά, πάντως, προκάλεσε νέα κριτική, καθώς κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στο Μεξικό μετά την πρόκριση της εθνικής ομάδας επί του Εκουαδόρ έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι από ασφυξία. Ο Ινφαντίνο είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του μετά την τραγωδία, ωστόσο δεν έκανε σχετική αναφορά στο εκτενές μήνυμά του για την ασφάλεια της διοργάνωσης.

Ο Ινφαντίνο κατέληξε στο μήνυμά του λέγοντας: «Προς όσους σπαταλούν τον χρόνο και την ενέργειά τους μισώντας μας, παρακαλούμε αφιερώστε λίγο χρόνο για να συλλογιστείτε, να διαλογιστείτε, να προσευχηθείτε ή να παρακολουθήσετε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και να παρατηρήσετε πραγματικά τα πρόσωπα, τα μάτια, τα συναισθήματα. Στα στυλό και τα χαρτιά, σε όλες τις οθόνες, εύχομαι να βρείτε αγάπη και ειρήνη εκεί που οι άνθρωποι πίσω σας δεν μπόρεσαν. Εύχομαι να βρείτε ειρήνη. Εμείς στη FIFA βρήκαμε τη δική μας και την προσφέρουμε, προσφέροντας το πιο εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA. Είθε το ποδόσφαιρο να υψωθεί πάνω από όλα».

Source: skai.gr

Συντάκτρια αθλητικών και επίκαιρων ειδήσεων.