Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Mητσοτάκης: Πρώτα αποτελέσματα από τον πόλεμο ενάντια στην ακρίβεια – Μη ανεκτές συμπεριφορές που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, της παιδείας αλλά και της συμπεριφοράς των πολιτικών απέναντι στους πολίτες με αφορμή την στάση του Λ. Αυγενάκη, χωρίς να τον κατονομάζει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών. Γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι ανεκτές και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, γιατί τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές αναφέροντας ότι πλέον «η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια εποχή όπου όλη μας η προσοχή επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη. Προφανώς και η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά του και θα εξακολουθούμε να επιμένουμε στο να λειτουργεί η αγορά με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς μονοπωλιακές λογικές».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «θα επιμείνει στην προσπάθεια να υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο ζήτημα των διαφοροποιημένων τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων έτσι ώστε χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι πολίτες τους ακριβότερα για ίδια προϊόντα». Τόνισε, μάλιστα, ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε την ορθότητα αυτών των επιχειρημάτων λέγοντας: «Αναμένω από την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες για ένα πρόβλημα που έχει ευρωπαϊκή διάσταση».

Σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσον αφορά στις μετακινήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι πραγματικότητα ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν είχαν γίνει επενδύσεις ειδικά στα λεωφορεία μας, τα οποία είναι σε μια κατάσταση που δεν είναι απλά αποδεκτή για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Και αυτό αρχίζει και αλλάζει».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί πριν από λίγες μέρες το αμαξοστάσιο στου Ρέντη όπου είδε τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, 250 τον αριθμό και μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία.

«Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να αντικαταστήσουμε τα παλιά λεωφορεία με πιο σύγχρονα λεωφορεία, φιλικά προς το περιβάλλον και προφανώς απολύτως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε και τη συχνότητα των δρομολογίων, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους όχημα για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους. Είναι μια προσπάθεια η οποία θα έχει συνέχεια και θα φροντίσουμε να βρούμε τους πρόσθετους πόρους ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η πλήρης αντικατάσταση αλλά και η ενίσχυση του στόλου των αστικών λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της Παιδείας: «Ίσως να διαπιστώσατε ότι χθες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Κάποιοι από αυτούς, οι μισοί σχεδόν, αφορούν αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη με τον κανόνα 1 προς 1. Το υπόλοιπο κομμάτι όμως αφορά ουσιαστικά τη μετάπτωση αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε καθεστώς μονιμότητας. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, διότι δίνει εργασιακή ασφάλεια στους εκπαιδευτικούς μας, προβλεψιμότητα και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε αυτήν την στρέβλωση. Να έχουμε μεγάλο αριθμό αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι μπορεί να τους έχετε συναντήσει κι εσείς στις δικές σας περιοδείες τον ένα χρόνο, να βρίσκονται στη μια γωνιά της Ελλάδος και τον άλλο χρόνο να τοποθετούνται στην άλλη. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της παιδείας μας, γιατί έχουμε μιλήσει πολύ για τον εξοπλισμό στα σχολεία μας, για τους ψηφιακούς πίνακες, αλλά χωρίς. καλούς δασκάλους, χωρίς καλούς καθηγητές, οι οποίοι να αισθάνονται εργασιακή ασφάλεια, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τα φιλόδοξα σχέδιά μας για την παιδεία».

Τι είπε για τη συμπεριφορά των πολιτικών

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση και από το πολιτικό σύστημα αποτελεσματικότητα πρώτα και πάνω απ’ όλα. Έχουν όμως και πολύ υψηλές απαιτήσεις ως προς τη συμπεριφορά των πολιτικών. Και νομίζω ότι τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών που μπορούν να φέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν οποιοσδήποτε πολίτης. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι ανεκτές και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, γιατί τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η χώρα έχει περάσει από πολλά» και «η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει τραυματιστεί».

Αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα δήλωσε ότι «σήμερα συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το τραγελαφικό δημοψήφισμα του 2015, το οποίο ίσως αποτέλεσε την κορωνίδα το κρεσέντο του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα γι’ αυτό και θα επιμείνω προσωπικά πολύ σε ζητήματα που ήθους και ύφους της πολιτικής συμπεριφοράς, διότι αυτά μερικές φορές στο μυαλό των πολιτών έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία και από την αποτελεσματικότητά μας ως πολιτικοί».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η ασφάλεια και το αίσθημα εμπιστοσύνης αποτελούν το θεμέλιο της συνύπαρξης και της κοινωνικής συνοχής. Το ίδιο και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η προστασία των μεσαίων στρωμάτων, των ευάλωτων ομάδων. Και γι αυτό πράγματι θα πρέπει όσο γίνεται να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και καθιστά τόσο δύσκολη την καθημερινότητα. Πολύ σωστά αναφερθήκατε στα θέματα των δημόσιων υπηρεσιών. Η ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, στη δημόσια υγεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες για τους συμπολίτες μας είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Θα πρέπει, ακριβώς επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες αφορούν το γενικό καλό, να είναι υψηλού επιπέδου και βέβαια κανένας να μην αισθάνεται μόνος ή πολίτης δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς». Η κα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της εξασφάλισης στέγης για τους εκπαιδευτικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας αγρότης φέρεται να εισέπραξε τον περασμένο χρόνο 14 εκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας αγροτικού περιεχομένου. Το εξωπραγματικό – όχι μόνο...

ΔΙΕΘΝΗ

Έξω από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου που επλήγη νωρίτερα σήμερα από τη Ρωσία, μια ανθρώπινη αλυσίδα από εκατοντάδες ανθρώπους σχηματίστηκε αυθόρμητα, για να...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το ζήτημα της εξαήμερης εργασίας και ποιους αφορά μίλησε ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update» και τον Θάνο...

ΔΙΕΘΝΗ

O Ιταλικός Τύπος μετέδωσε πριν από λίγο πως ο Jean-Paul Garraud, μιλώντας εκ μέρους του Jordan Bardella σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε, για τις σχέσεις...