Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σύσκεψη στον Δήμο Πάρου για τη νέα νομοθεσία και τους ελέγχους στις παραλίες – αιγιαλούς του νησιού

Σύσκεψη στον Δήμο Πάρου για τη νέα νομοθεσία και τους ελέγχους στις παραλίες – αιγιαλούς του νησιού

Την Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024 και ώρα 10:00 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Πάρου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας, με σκοπό την ενημέρωση επί της νέας νομοθεσίας και την έναρξη διαπιστωτικών ελέγχων των παραλιών – αιγιαλών του Δήμου Πάρου.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος, ο Δήμαρχος Πάρου, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας, Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Τουρισμού, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Νάουσας, Μάρπησσας και Αρχιλόχου, υπάλληλοι του Δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ως προς τη νέα νομοθεσία, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον περασμένο Μάρτιο.

Κύριος σκοπός του νέου Ν. 5092/2024, είναι η διασφάλιση της ελεύθερης, απρόσκοπτης και ασφαλής διέλευσης του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία. Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης, ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα καθώς και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων (4) μέτρων. Επίσης, σύμφωνα με το νέο νόμο, ο παραχωρησιούχος έχει την υποχρέωση, να αναρτήσει σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να ενημερώνεται.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού για την παραχώρηση των αιγιαλών διενεργείται πλέον αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους. Ο Δήμος έχει ελεγκτική και διαπιστωτική αρμοδιότητα μόνο, για τον εντοπισμό παραβάσεων και σύνταξης εκθέσεων προς την Κτηματική Υπηρεσία. Έτσι, το επόμενο διάστημα, οι αρμόδιες επιτροπές του Δήμου μας, θα προβούν στους αντίστοιχους ελέγχους.

Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μπιζάς με σχετική δήλωσή του, αναφέρει:

«Ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε δηλώσει ότι είμαστε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας. Βασική μας προτεραιότητα είναι η προάσπιση της Δημόσιας περιουσίας και η προστασία της κοινοχρησίας των αιγιαλών και των παραλιών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Δεν θα δεχτούμε τις καταστάσεις που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια σε αρκετές παραλίες του νησιού μας.

Καλούμε όλους τους επιχειρηματίες, να τηρήσουν τη νομοθεσία, να σεβαστούν τα δικαιώματα των λουομένων και τις συμβάσεις που θα υπογράψουν, καθώς σε όσους παραβιάζουν το νόμο και καταπατούν τις παραλίες, προβλέπετε η επιβολή αυστηρών προστίμων και κυρώσεων».

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ιστιοφόρο σκάφος έμεινε ακυβέρνητο στη Σέριφο Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου, Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου και Σερίφου από το Ενιαίο Κέντρο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σεισμός 3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη Η δόνηση καταγράφεται 23 χιλιόμετρα νότια του Ακρωτηρίου Σαντορίνης Σεισμός 3 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα ανοιχτά...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στη Νάξο ο Θρύλος της Ρόμα Φραντσέσκο Τότι Στο νησί της Νάξου βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο «μεγάλος» Φραντσέσκο Τότι. Ο παλαίμαχος Ιταλός ποδοσφαιριστής,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Έκτακτο: Ναυάγησε σκάφος ανοιχτά της Μυκόνου – Διασώθηκε ο ναυαγός παρά τους ισχυρούς ανέμους Ένα ιδιωτικό σκάφος, με έναν επιβάτη, βούλιαξε μεταξύ Μυκόνου και...