Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η τέχνη της κεραμικής στη Σέριφο από τη Νατάσσα Καλογεροπούλου

Η τέχνη της κεραμικής στη Σέριφο από τη Νατάσσα Καλογεροπούλου

Το Kerameio Ceramic Studio που δημιούργησε στη Σέριφο η κεραμίστρια Νατάσσα Καλογεροπούλου, εντάσσεται στο Think of Serifos, ένα δημιουργικό σύνολο από καλλιτεχνήματα, ρούχα και αντικείμενα που εμπνέονται από το νησί μαζί με τη νέα γκαλερί Art Lab που μόλις εγκαινιάστηκε.

Το Κεραμείο της Σερίφου

H Nατάσσα Καλογεροπούλου προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων όπου δούλευε σε τμήματα marketing και HR. Ψάχνοντας τρόπο να αλλάξει ζωή και να φύγει από την Αθήνα ξεκίνησε σεμινάρια κεραμικής και ερωτεύτηκε τον πηλό με το πρώτο άγγιγμα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλά μαθήματα και σεμινάρια στον τομέα της φόρμας, στη γλυπτική, στην τεχνική διακόσμησης, αλλά και στην τεχνολογία των υαλωμάτων -εξ ου και φτιάχνει δικά της.

Από το 2014 ήρθε στο νησί και άνοιξε το Κεραμείο. Η Σέριφος την εμπνέει διαρκώς με τη μοναδική της ενέργεια, την ιστορία, το μεταλλευτικό παρελθόν, τη Χώρα με τη σπουδαία αρχιτεκτονική και τις παραλίες με τα πρασινογάλανα νερά. Στα χειροποίητα χρηστικά κεραμικά τα οποία είναι φτιαγμένα από πηλό υψηλής θερμοκρασίας stoneware 1240C και στα γλυπτά της, αντλεί έμπνευση από την αιγαιοπελαγίτικη φύση και αρχιτεκτονική όπου δεν υπάρχουν αυστηρές γραμμές, αλλά ατέλειες και καμπύλα σχήματα.

Στο Κεραμείο εκτός από δικά της έργα, φιλοξενεί επιλεγμένα κεραμικά άλλων δημιουργών καθώς και της οικογένειας Λεμπέση από τη Σίφνο. Η Νατάσσα Καλογεροπούλου πιστεύει επίσης στον πειραματισμό και την αναζήτηση. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων καλλιτεχνών όπως οι ζωγράφοι Ελένη Κανελλοπούλου και Βαγγέλης Αγναντόπουλος, συνεργάστηκε με τον ταλαντούχο κεραμίστα Γιώργο Βαβάτση ο οποίος ένωσε πετρώματα από τα μεταλλεία της Σερίφου με πηλό.

Το Think of Serifos project

Το Κεραμείο περιλαμβάνεται στο Think of Serifos, ένα δημιουργικό σύνολο από καλλιτεχνήματα, ρούχα και αντικείμενα που εμπνέονται από το νησί. Σε αυτό εντάσσεται επίσης το concept store ΘΗΤΑ που έχουν δημιουργήσει οι αδερφές Γιούτα και Νατάσσα Καλογεροπούλου στο λιμάνι της Σερίφου: είναι ένας χώρος με ιδιαίτερο ντιζάιν που συστήνει το σύγχρονο καλλιτεχνικό πρόσωπο της Ελλάδας μέσα από συλλογές Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών και δημιουργών. Περιλαμβάνεται επίσης το Fe, το κοσμηματοπωλείο/εργαστήριο που δημιούργησαν η Nora Jo και ο Άγγελος Παπαδόπουλος με κλασικά και σύγχρονα χειροποίητα κοσμήματα από διάσημους Έλληνες σχεδιαστές και δημιουργίες της ιδιοκτήτριας με την επωνυμία Νora Jo.

To Αrt Lab Gallery και η έκθεση Λιθόσφαιρα

Το Art Lab Gallery είναι μια ακόμη πρωτοβουλία της ομάδας του Think of Serifos. Eγκαινιάστηκε στις 23 Ιουνίου και είναι ένας μικρός πολυχώρος πολιτισμού στο λιμάνι της Σερίφου, στην παραλία Αυλόμονας. Θα λειτουργεί όλο το χρόνο, διοργανώνοντας εκθέσεις και προτείνοντας στους ντόπιους και τους επισκέπτες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής και φωτογραφίας για ενήλικες και παιδιά. Για τα παιδιά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα γίνονται μαθήματα κεραμικής με την εικαστικό Λουκία Δραγάτση και θεατρικού παιχνιδιού με την εκπαιδευτικό Καλλιόπη Περρή.

Από τις 7 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου το Κεραμείο θα διοργανώσει στο Art Lab την πρώτη μεγάλη ομαδική έκθεση που έχει βασιστεί σε πιο πολύ πρωτότυπη ιδέα.

Ο τίτλος της είναι «Λιθόσφαιρα» και ο υπότιτλος «Σέριφος η Ποντοπόρος Γαία».
Με αναφορά στο μεταλλευτικό παρελθόν της Σερίφου, τα μεταλλεύματα της οποίας ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο, η ομάδα του Κεραμείου έφτιαξε 21 κασετίνες που περιέχουν σακουλάκια με επιλογές από άμμο, χώματα και πετρώματα σε διαφορετικές περιοχές του νησιού, καθώς και χαλίκια από σημεία όπου ξεκινούσαν οι εξορυκτικές στοές των μεταλλείων. Μετά, ταχυδρόμησε τις κασετίνες σε 21 κεραμίστες ζητώντας τους να εντάξουν τα υλικά με όποιον τρόπο εμπνευστούν σε ένα έργο τους το οποίο θα εκτεθεί στην έκθεση Λιθόσφαιρα στο Art Lab Gallery.

Πηγή: cyclades24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΔΕΔΔΗΕ: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Τρίτη 2/7 – Δείτε σε ποια νησιά Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΔΔΗΕ, την Τρίτη 2 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κανένα ακόμα σημάδι ζωής από τον 52χρονο Αμερικανό Albert Calibet, που πήγε για πεζοπορία στην Αμοργό στις 11 Ιουνίου και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν εδώ...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Κυκλάδες: Οι αεροδιακομιδές του τριημέρου (28-30/6) Αεροδιακομιδές ασθενών από νησιά των Κυκλάδων, με πτητικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο, από Παρασκευή 28/6,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αν θες διακοπές με… ιδιωτική παραλία μοναχά για πάρτη σου, τότε Villa Elena Kythnos είναι για σένα! Τι λες, «Παμ»; Και για να στο...