Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα, διάσπαρτες εστίες στην Κερατέα

Σε διπλό μέτωπο δοκιμάστηκαν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν με διαφορά λίγων ωρών η μία από την άλλη στην Κερατέα και τη Σταμάτα.

Η μάχη ήταν δύσκολη, αφού από τη μια τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε κατοικημένες περιοχές που χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες και ευνοούσαν τις φωτιές. Στη Σταμάτα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από ανακοπή με έμμεση αιτία τη φωτιά, ενώ σπίτια έχουν καεί ή υποστεί ζημιές τόσο στη Σταμάτα όσο και στην Κερατέα. Παράλληλα, η Πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίσει τη διασπορά των δυνάμεών της λόγω των δεκάδων άλλων μετώπων που ξεσπούσαν παράλληλα σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα: Από τη Ριτσώνα στην Εύβοια που καίγεται εργοστάσιο χημικών, στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, το Δίστομο, την Καμηλόβρυση Φθιώτιδας, στο Λουτράκι, ακόμη και στου… Φιλιπάππου.

Τα εναέρια μέσα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα και έτσι περίπου στις 9.30
το βράδυ δεν υπήρχε πλέον ενεργό μέτωπο στην περιοχή της Σταμάτας, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα είχαν ελέγξει και τη φωτιά στην Κερατέα, όπου νωρίτερα είχε γίνει μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή της Συντερίνας.

Στην Κερατέα η φωτιά έφτασε να σπάσει σε τέσσερα μέτωπα λόγω των ισχυρών ανέμων, εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση περιοχών από την πολιτική προστασία, ενώ κάηκαν σπίτια στους οικισμούς Πλάκα και Μαρκάτι. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές παραμένουν σε επιφυλακή για τις διάσπαρτες εστίες και το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σταμάτα

Λίγο πριν τις 21.00 στη Σταμάτα για την κατάσβεση επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 41οχήματα, 7 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ και από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 12 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μέσω του «112» στάλθηκε μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων απο τις περιοχές της Αμυγδαλέζας, Ροδόπολης.

Kικίλιας: Σήμερα αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές – Όλο το βράδυ στο πεδίο οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση του για τις πυρκαγιές ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο».

Αναλυτικά η ενημέρωση:

Σήμερα στην Αττική αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα.

Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασών κομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Κουντουρά, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση Πιο πάνω από τρία εικοσιτετράωρα προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Και όμως σήμερα μόνο είχαμε 12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα, τρεις παρά τέταρτο στη Λαμία, τέσσερις και πέντε στο Αγρίνιο, τέσσερις και τέταρτο στη Σταμάτα, πέντε και είκοσι στην Κόρινθο.

Οκτώ παρά τέταρτο στο Δίστομο, οκτώ παρά δέκα στον Ασπρόπυργο.

Οκτώ παρά πέντε στο Ντράφι.

Οκτώ και είκοσι στην Ηλεία.

Ακόμα και στο Φιλοπάππου, στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο.

Μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών

Στις 17.47 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το «112», με το οποίο ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ότι οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή του Διονύσου. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Διονύσου παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

Παράλληλα, πριν τις 17.30 εστάλησαν μηνύματα από το «112» στους κατοίκους που βρίσκονταν στην περιοχή Γαλήνη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά αλλά και σε όσους βρίσκονταν στη Ροδόπολη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το «112» για εκκένωση της Αμυγδαλέζας μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς Πλατεία Σταμάτας.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 41 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19». Η σύνδεση...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα την επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech. Μαζί με...

ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρές  επικρίσεις αντιμετωπίζουν τα βρετανικά ταχυδρομεία Royal Mail, λόγω της αδυναμίας τους  να παραδώσουν τα ψηφοδέλτια  εγκαίρως για τις γενικές εκλογές, προκαλώντας ανησυχία τόσο...

ΔΙΕΘΝΗ

Χθες Δευτέρα, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί για τον πρώην ηγέτη της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ και άλλα δύο...