Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

A Step Forward: Για τις γυναίκες που δεν διάλεξαν τον δρόμο, αλλά αναγκάστηκαν να τον ακολουθήσουν

Εγκαίνια από τους Γιατρούς του Κόσμου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, του νέου κύκλου λειτουργίας του Ανοικτού Κέντρου Διαμονής “A Step Forward” για γυναίκες που αναζητούν διεθνή προστασία.

Η ευκαιρία για ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός σε γυναίκες που αναζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα δίνεται από τους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι επέλεξαν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων για να εγκαινιάσουν τον νέο κύκλο λειτουργίας του Ανοικτού Κέντρου Διαμονής “A Step Forward”. Θέτοντας σε εφαρμογή μια πρακτική εναλλακτική επιλογή ασφαλούς στέγασης και προστατευτικού περιβάλλοντος σε έναν πληθυσμό σε μεγάλη ευαλωτότητα, οι Γιατροί του Κόσμου ανοίγουν τις πόρτες της στεγαστικής δομής και παρέχουν υποστήριξη σε γυναίκες –μαζί με τα παιδιά τους– που έχουν βιώσει ή εκ των πραγμάτων βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό κίνδυνο εκμετάλλευσης, κακοποίησης και περιθωριοποίησης, ώστε να διασφαλίσουν την προστασία τους και να ενισχύσουν τη διαδικασία κοινωνικής τους ένταξης.

Μέσω του έργου “A Step Forward”, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας και τη Γραμματεία Μετανάστευσης της Ελβετίας, οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν, σε καθημερινή βάση, υπηρεσίες στεγαστικής μέριμνας και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βασικών αγαθών, σίτισης και ατομικής υγιεινής. Οι φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά λαμβάνουν ταυτόχρονα μία σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών με γνώμονα την ενδυνάμωση και την πορεία προς την αυτονομία τους.

Η ολιστική προσέγγιση με την οποία εργάζεται η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου επιδιώκει να δώσει την ευκαιρία στα ωφελούμενα άτομα να χτίσουν τη νέα τους ζωή με όρους αξιοπρέπειας. Ειδικότερα, ακολουθώντας καλές πρακτικές για την υποδοχή και την ένταξη στην ελληνική κοινωνία, στο Κέντρο παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής βοήθειας και συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση, δράσεις γλωσσομάθειας, κοινωνικού προσανατολισμού και δημιουργική απασχόληση καθώς και νομική πληροφόρηση και συμβουλευτική. Το γεγονός δε ότι η δομή βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πρωτεύουσας

διευκολύνει τη δικτύωση και τη διασύνδεσή τους με την τοπική κοινότητα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις σχολικές μονάδες, στη βάση της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη, που περιλαμβάνει εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, την ισότητα των φύλων και την αποτροπή κάθε μορφής βίας και της εμπορίας ανθρώπων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την επαναλειτουργία του Κέντρου δόθηκε στον χώρο της στεγαστικής δομής, σε συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, του Γενικού Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλή Μοσκώφ, του Επικεφαλής της Ελβετικής Αποστολής στην Ελλάδα, Marc Bruchez, του Επικεφαλής του Γραφείου Συνεισφοράς, Ελλάδα – Κύπρος, Tobias Schläpfer, της Ιωάννας Καββαδία εκ μέρους της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μαρίας Στρατηγάκη, και της Προέδρου των Γιατρών του Κόσμου, Δρ. Χαρίκλειας Τζιουβάρα.

Την εκδήλωση άνοιξε η κυρία Τζιουβάρα, η οποία εστίασε στη σημασία των συνεργειών των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών με τη δημόσια διοίκηση και την εξωτερική διεθνή και ευρωπαϊκή βοήθεια, ενώ ευχαρίστησε το Υπουργείο για την ευκαιρία που δίνεται στους Γιατρούς του Κόσμου, μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας 2023-2026 για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, να παρέχουν κατάλληλη φροντίδα και προστασία. Εξηγώντας, επιπλέον, την επαυξημένη κοινωνική ευαλωτότητα του ωφελούμενου πληθυσμού λόγω φύλου αλλά και, πολύ συχνά, μοναχικής γονεϊκότητας, η Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου δήλωσε: «Το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής “A Step Forward” αποτελεί μια έμπρακτη πρόταση πολιτικής για την ύπαρξη και την απρόσκοπτη λειτουργία ασφαλών και προσιτών δομών προστασίας και στέγασης με το βλέμμα στο αξιοπρεπές μέλλον αυτών των γυναικών που ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις τις ανάγκασαν να αναζητήσουν μια νέα πατρίδα».

Παίρνοντας τον λόγο η Σοφία Βούλτεψη ανέφερε: «Η Ελλάδα, Κράτος Δικαίου που προστατεύει τα θύματα των πολέμων και αφαιρεί όπλα από τα εγκληματικά δίκτυα, συνεχίζει τη μάχη της υπέρ των αδυνάμων και της κοινωνικής συνοχής. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι πάντα οι εύκολοι στόχοι. Αποτελεί σημαντική ανθρωπιστική και κοινωνική αποστολή να σώζουμε τους ευάλωτους από το οργανωμένο έγκλημα και τη ριζοσπαστικοποίηση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την τόσο καρποφόρα συνεργασία μας με την ελβετική κυβέρνηση και την πρεσβεία της Ελβετίας που ενισχύουν και χρηματοδοτούν τις προσπάθειές μας, γράφοντας καινούργιες σελίδες στην προστασία των πιο ευάλωτων από τους ευάλωτους, ακολουθώντας την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και διαψεύδοντας έμπρακτα όσους επιδίδονται σε συκοφαντίες κατά της πατρίδας μας».

«Στη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας η εξατομικευμένη διαχείριση υποθέσεων και η προστασία αποτελούν σταθερά θεμελιώδεις στόχους μας», σημείωσε ο κ. Μοσκώφ και πρόσθεσε: «Με διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες για όλα τα θέματα που αφορούν συνολικά τους ευάλωτους πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, συνεχίζουμε επενδύοντας στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη συνεργασιών με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι Γιατροί του Κόσμου και το έργο “A Step Forward” είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε γυναίκες με ευαλωτότητα. Η συνεργασία αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλέγματος προστασίας απέναντι στην ευαλωτότητα ώστε αυτή να μην αποτελέσει εμπόδιο στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης ενταξιακής προοπτικής».

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του προγράμματος “A Step Forward”, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Δεύτερη Ελβετική Συνεισφορά. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην παροχή ουσιαστικής υποστήριξης και προστασίας σε ευάλωτες γυναίκες και τα παιδιά τους. Το έργο αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής συνεργασίας, η οποία προσπαθεί να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη. Η εναρκτήρια συνάντηση θέτει τις βάσεις για μια διαρκή προσπάθεια για την ενδυνάμωση και την προστασία αυτών των κοινοτήτων», επεσήμανε ο κ. Schläpfer εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.

«Το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής “A Step Forward” για γυναίκες αιτούσες άσυλο θα καλύψει ένα σημαντικό κενό των κοινωνικών υποδομών στην Αθήνα. Συγχαίρω τους Γιατρούς του Κόσμου για αυτή την καινοτόμο δράση και τη διαχρονική φροντίδα που προσφέρουν σε ευάλωτα άτομα της πόλης μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων.

Επισημαίνεται ότι η δομή “A Step Forward” είναι δικτυωμένη με το σύνολο των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών της Αθήνας. Στη βάση της κάλυψης του συνόλου των αναγκών των ωφελούμενων ενεργοποιούνται οι συνεργασίες με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων, καθώς και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων.

Το έργο “A Step Forward” Ανοικτό Κέντρο Διαμονής για ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Μετανάστευσης της Ελβετίας, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας και των Γιατρών του Κόσμου, στο προγραμματικό πλαίσιο «Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας 2023-2026» για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την Κυριακή το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, σταδιακά από το απόγευμα λίγο θα εξασθενήσουν σύμφωνα με...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε για το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα «Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη, δεν...

ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου (29/6) στη Σέριφο κοντά στο Λιβάδι. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση πλησίον του οικισμού, το έργο όμως της...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Koc ανακηρύχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της σημερινής τελετής αποφοίτησης του τουρκικού πανεπιστημίου. Ο...