Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αποφεύχθηκε κυβερνητική κρίση – Συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2025

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Γερμανίας, συμφώνησαν στο βασικό πλαίσιο του σχεδίου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Το αποτέλεσμα της συμφωνίας παρουσίασαν σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο «πράσινος» αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Με τη συμφωνία αποτρέπεται μία σοβαρή κυβερνητική κρίση που τροφοδοτούσε σενάρια για διάλυση του τρικομματικού συνασπισμού και πρόωρες εκλογές, εξαιτίας των διαφορετικών προτεραιοτήτων των τριών εταίρων στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2025.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Σολτς, Χάμπεκ, Λίντνερ, οι οποίοι συναντήθηκαν για το σκοπό αυτόν 23 φορές στην Καγκελαρία επί 80 ώρες.

Η συμφωνία των τριών περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά, έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος και ένα αναπτυξιακό πακέτο για την ενίσχυση της οικονομίας. Το λεγόμενο «φρένο χρέους» τηρείται και δεν αναστέλλεται, όπως ζητούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ η Γερμανία θα καλύψει τη νατοϊκή δέσμευση για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ.

Συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει δαπάνες ύψους 489 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος και 481 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη χρονιά. Οι δημόσιες επενδύσεις θα αυξηθούν αρχικά στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2025 σε περίπου 57 δισεκατομύρια ευρώ. Ο νέος δανεισμός 50,5 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος και 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, το επόμενο έτος παραμένει εντός των ορίων που επιβάλλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους».

Το σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά θα εγκριθεί κατ΄αρχήν από το υπουργικό συμβούλιο στις 17 Ιουλίου και στη συνέχεια θα υποβληθεί για διαβούλευση στην Ομοσπονδιακή Βουλή, η οποία θα πρέπει να τον εγκρίνει τον Νοέμβριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας αγρότης φέρεται να εισέπραξε τον περασμένο χρόνο 14 εκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας αγροτικού περιεχομένου. Το εξωπραγματικό – όχι μόνο...

ΔΙΕΘΝΗ

Έξω από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου που επλήγη νωρίτερα σήμερα από τη Ρωσία, μια ανθρώπινη αλυσίδα από εκατοντάδες ανθρώπους σχηματίστηκε αυθόρμητα, για να...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το ζήτημα της εξαήμερης εργασίας και ποιους αφορά μίλησε ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update» και τον Θάνο...

ΔΙΕΘΝΗ

O Ιταλικός Τύπος μετέδωσε πριν από λίγο πως ο Jean-Paul Garraud, μιλώντας εκ μέρους του Jordan Bardella σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε, για τις σχέσεις...