Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τον β’ γύρο εκλογών στη Γαλλία – Τι εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές

Δύο 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μίας μακράς περιόδου πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών προειδοποίησε για την πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός να είναι ακροδεξιός, ενώ ο επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, στο τελευταίο ντιμπέιτ έθεσε το δίλημμα «πλειοψηφία ή ακυβερνησία».

Όλα ή τίποτα ζητά ο Ζορντάν Μπαρντελά δύο 24 ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Με γνώμονα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν την πολυπόθητη απόλυτη πλειοψηφία στο ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, ο Μπαρντελά στο ντιμπέιτ έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα.

«Απευθύνομαι στα εκατομμύρια των ψηφοφόρων. Είτε η Εθνική Συσπείρωση θα κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και θα μπορέσω αμέσως να αρχίσω το σχέδιο ανάκαμψης που προωθώ, δίνοντας έμφαση στην δύναμη του καταναλωτή, την ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση, ή η χώρα θα σταματήσει να λειτουργεί».

Η δημοσκόπηση για την Les Echos δίνει στην Εθνική Συσπείρωση 205 με 230 έδερες ενώ για την πλειοψηφία απαιτούνται 289. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μετώπου (NPF) 145 με 175 έδρες, ενώ ακολουθούν οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 130 με162 έδρες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ραφαελ Γκλούκσμαν για την πιθανότητα ο Μπαρντελά να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

«Θα γίνουμε ο περίγελος της Ευρώπης. Θα μιλάμε για δύο εντελώς αντίθετους πόλους.Ο κύριος Μπαρντελά θα πηγαίνει στον Λευκό Οίκο να συγχαρεί τον Τραμπ για την εκλογή του για την αποσύνθεση της βορειοατλαντικής συμμαχίας κόντρα στο Μακρόν; Και τι θα σημαίνει αυτό;Σημαίνει θεσμικό χάος για τη χώρα».

Για κυβερνητική αστάθεια διαρκείας προειδοποιούν οι πολιτικοί αναλυτές σε περίπτωση συγκατοίκησης του ακροδεξιού Μπαρντελά με τον πρόεδρο Μακρόν.

Λογοπαίχνιο με νόημα έκανε με νόημα ο δημοφιλής Γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Εμπαπέ.

«Πρέπει να ψηφίσουμε. Είναι επείγον, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα μας στα χέρια αυτών των ανθρώπων. Είναι επείγον, είδαμε τα αποτελέσματα, είναι καταστροφικό. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει, ο κόσμος θα κινητοποιηθεί για να ψηφίσει και να ψηφίσει την καλή πλευρά».

Ανησυχία προκαλεί πάντως ότι περισσότεροι από 50 πολιτικοί και μέλη των επιτελειών τους έχουν έχουν δεχθεί επίθεση στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας αγρότης φέρεται να εισέπραξε τον περασμένο χρόνο 14 εκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας αγροτικού περιεχομένου. Το εξωπραγματικό – όχι μόνο...

ΔΙΕΘΝΗ

Έξω από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου που επλήγη νωρίτερα σήμερα από τη Ρωσία, μια ανθρώπινη αλυσίδα από εκατοντάδες ανθρώπους σχηματίστηκε αυθόρμητα, για να...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το ζήτημα της εξαήμερης εργασίας και ποιους αφορά μίλησε ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update» και τον Θάνο...

ΔΙΕΘΝΗ

O Ιταλικός Τύπος μετέδωσε πριν από λίγο πως ο Jean-Paul Garraud, μιλώντας εκ μέρους του Jordan Bardella σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε, για τις σχέσεις...