Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λεοπόλντο Λόπες: Οι εκλογές στη Βενεζουέλα δεν είναι ούτε «ελεύθερες ούτε δίκαιες»

Οι προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βενεζουέλα στις 28 Ιουλίου, στις οποίες ο Edmundo González είναι ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τον Nicolás Maduro, «δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», αλλά περιβάλλονται από αισιοδοξία και ελπίδα για τον τελικό εκδημοκρατισμό, λέει ο εξόριστος πολιτικός Λεοπόλντο Λόπες.

Σε συνέντευξή του στην EFE κατά τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την κατάσταση στη Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο López διαβεβαίωσε ότι η αντιπολίτευση στη χώρα του έχει μια «διαφορετική» ευκαιρία από ό,τι στο παρελθόν «επειδή υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία και ο Μαδούρο είναι μεταξύ 20 και 30 μονάδων κάτω από τον ενιαίο υποψήφιο».

Μετά τον αποκλεισμό της María Corina Machado, της αρχικής υποψηφιότητας στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης, και τα επακόλουθα εμπόδια στην εγγραφή αναπληρωματικών, ο González, ένας 74χρονος διπλωμάτης, «από εντελώς άγνωστος πριν από τρεις μήνες έχει περισσότερους από 60% της υποστήριξης, γιατί αντιπροσωπεύει μια κλίση για αλλαγή», τόνισε ο López.

«Η επιθυμία για αλλαγή μεταξύ των Βενεζουελάνων είναι εμφανής και συντριπτική, και ελπίζουμε όχι μόνο να εκδηλωθεί, αλλά να υπάρξει παγκόσμια προσοχή που εμποδίζει τη δικτατορία από εκλογική νοθεία», είπε ο López, ο οποίος έχει εξοριστεί στην Ισπανία για τρία και μισό έτη.

Ο πρώην ιδρυτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Voluntad Popular εξέφρασε τη λύπη του που η κυβέρνηση Μαδούρο δεν συμμορφώθηκε «από δειλία» με τις προκαταρκτικές συμφωνίες για την εξουσιοδότηση παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι από τα Ηνωμένα Έθνη και το Κέντρο Κάρτερ την ημέρα των εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, στα περισσότερα από 15.000 εκλογικά κέντρα «θα υπάρχουν διαπιστευμένοι μάρτυρες με την ικανότητα, την εκπαίδευση και τη μέθοδο να καταγράφουν τι συμβαίνει εκεί, να μπορούν να καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει την ημέρα της ψηφοφορίας».

Για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή, οι εκλογές στις 28 δεν είναι μόνο ένα παράθυρο για ενδεχόμενο εκδημοκρατισμό, αλλά και «μια ευκαιρία για επανένωση οικογενειών», τους διαιρεμένους με τον τεράστιο αριθμό των Βενεζουελάνων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της πολυετούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

«Σε μια χώρα 30 εκατομμυρίων κατοίκων, οκτώ από εμάς έπρεπε να φύγουμε. Μια μικρή ομάδα από εμάς είμαστε πολιτικοί εξόριστοι, αλλά και οι υπόλοιποι έχουν αναγκαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα και αυτό έχει χωρίσει οικογένειες», θυμάται.

Η εκλογική κούρσα, η οποία ανοίγει επίσημα αυτήν την Πέμπτη με την έναρξη της εκστρατείας, είναι γεμάτη εμπόδια και ο López υπενθύμισε με αυτή την έννοια τη δίωξη και τη σύλληψη αντιπάλων, υποστηρικτών ή ακόμα και ανθρώπων που απλώς βρέθηκαν κοντά σε πολιτικά γεγονότα.

«Όπου υπάρχει συνάντηση με τον υποψήφιο (της αντιπολίτευσης), την επόμενη μέρα η δικτατορία στέλνει τις δυνάμεις ασφαλείας και συλλαμβάνει αυτούς που του πούλησαν ένα πιάτο φαγητό, αυτούς που του πρόσφεραν ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ή που άνοιξαν τον ήχο», κατήγγειλε.

Ο López εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι από τα πέντε εκατομμύρια Βενεζουελάνοι στο εξωτερικό που θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, μόνο περίπου 60.000 θα μπορούν να το πράξουν, μια άλλη απόδειξη, κατά τη γνώμη του, της έλλειψης διαφάνειας σε αυτές τις εκλογές που, ωστόσο, μπορεί και πρέπει να είναι αντιμετωπιστεί με μεγάλη εσωτερική συμμετοχή.

«Για τα εκατομμύρια από εμάς που είμαστε έξω, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι η οικογένεια, οι φίλοι, οι γείτονές μας θα βγουν να ψηφίσουν», τόνισε ο López, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στην Ισπανία συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση Μαδούρο, ενώ άλλοι εξόριστοι έχουν δολοφονηθεί ή επαναπατριστεί παράνομα.

Υπό αυτή την έννοια, θυμήθηκε τον υπολοχαγό Ronald Ojeda, που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο στη Χιλή, ή τους Βενεζουελάνους που απήχθησαν στην Κολομβία για να μεταφερθούν πίσω στη Βενεζουέλα. Αποτελούν απόδειξη, σύμφωνα με τον López, ότι «το μακρύ χέρι του Μαδούρο» δεν έχει σύνορα. Τον υποστηρίζουν, διαβεβαίωσε, «η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, χώρες που έχουν μια πολύ εξελιγμένη πολιτική διεθνικής καταστολής». «Είναι πολύ σημαντικό οι δημοσιογράφοι, οι κυβερνήσεις, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία, να προσέχουν τι πρόκειται να συμβεί στη Βενεζουέλα, όπου οι πολίτες πολέμησαν και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται», κατέληξε ο López.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας αγρότης φέρεται να εισέπραξε τον περασμένο χρόνο 14 εκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση σύμφωνα με δημοσίευμα ιστοσελίδας αγροτικού περιεχομένου. Το εξωπραγματικό – όχι μόνο...

ΔΙΕΘΝΗ

Έξω από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου που επλήγη νωρίτερα σήμερα από τη Ρωσία, μια ανθρώπινη αλυσίδα από εκατοντάδες ανθρώπους σχηματίστηκε αυθόρμητα, για να...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το ζήτημα της εξαήμερης εργασίας και ποιους αφορά μίλησε ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update» και τον Θάνο...

ΔΙΕΘΝΗ

O Ιταλικός Τύπος μετέδωσε πριν από λίγο πως ο Jean-Paul Garraud, μιλώντας εκ μέρους του Jordan Bardella σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε, για τις σχέσεις...