Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικές εκλογές: Εξασθενεί το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας – Ενισχύεται το Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία

Αντίθετα συναισθήματα για τους εθνικιστές σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία μετά τις χθεσινές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, που στη συνολική τους εικόνα επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για θρίαμβο των Εργατικών.

Σκωτία

Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, το κυρίαρχο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) υποχώρησε σημαντικά στις χθεσινές κάλπες, καθυστερώντας αναπόφευκτα κάθε πρωτοβουλία που ενδεχομένως προγραμμάτιζε να αναλάβει στον αγώνα του για ανεξαρτησία. Από τις 48 έδρες που είχε κατακτήσει στη Σκωτία το 2019, προβλέπεται πλέον να κερδίσει οκτώ.

Την ίδια στιγμή, με μια εντυπωσιακή άνοδο, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο είχε κερδίσει μόνο μία έδρα το 2019, εξασφάλισε χθες τουλάχιστον 35 έδρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των εδρών στη Γλασκώβη.

Η προεκλογική εκστρατεία του SNP βασίστηκε στο επιχείρημα ότι αν κέρδιζε την πλειοψηφία των εδρών της Σκωτίας, αυτό θα σήμαινε ότι είχε εντολή να επαναδιαπραγματευτεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Όμως η σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του εθνικιστικού κόμματος ωθεί το θέμα προς το παρόν στο παρασκήνιο.

Βόρεια Ιρλανδία

Εκ διαμέτρου αντίθετα τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι εθνικιστές του Σιν Φέιν για πρώτη φορά έγιναν το μεγαλύτερο κόμμα της αυτόνομης βρετανικής περιοχής στο βρετανικό κοινοβούλιο εις βάρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και ενισχύοντας έτι περαιτέρω την πολύπλευρη εκστρατεία για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας.

Το Σιν Φέιν, το 2022 έγινε το πρώτο εθνικιστικό κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην περιφερειακή συνέλευση, ενώ επιβλήθηκε και στις εκλογές του τοπικού συμβουλίου ένα χρόνο αργότερα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τοπίο αλλάζει στο νησί μας», δήλωσε στο BBC η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μισέλ Ο’ Νιλ, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στις σχέσεις Λονδίνου-Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια ευκαιρία για την αποκατάσταση των σχέσεων του Λονδίνου τόσο με το Μπέλφαστ όσο και με το Δουβλίνο.

Σχολιάζοντας τις βρετανικές εκλογές, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν ανέφερε ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις του συντηρητικού κόμματος στο Λονδίνο «δεν υιοθέτησαν πραγματικά» το πνεύμα της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία είχε δώσει τέλος σε 30 χρόνια θρησκευτικής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) διατήρησε επτά από τις 18 έδρες της Βόρειας Ιρλανδίας στο κοινοβούλιο, παρά τη μακροχρόνια πολιτική του κόμματος να μην παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις.

Το DUP υποχώρησε στις πέντε έδρες από τις οκτώ που είχε, σημειώνοντας το χειρότερο αποτέλεσμά από το 2001. Το ενωτικό κόμμα δέχτηκε σφοδρή πίεση εξαιτίας της συμφωνίας που έκλεισε με τη βρετανική κυβέρνηση για να χαλαρώσει τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit.

Πηγές: BBC, The Guardian, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Έξω από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου που επλήγη νωρίτερα σήμερα από τη Ρωσία, μια ανθρώπινη αλυσίδα από εκατοντάδες ανθρώπους σχηματίστηκε αυθόρμητα, για να...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το ζήτημα της εξαήμερης εργασίας και ποιους αφορά μίλησε ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update» και τον Θάνο...

ΔΙΕΘΝΗ

O Ιταλικός Τύπος μετέδωσε πριν από λίγο πως ο Jean-Paul Garraud, μιλώντας εκ μέρους του Jordan Bardella σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε, για τις σχέσεις...

ΔΙΕΘΝΗ

Στην Γερμανία κάθε μισή ώρα ένα παιδί πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, τονίζοντας την δραματική αύξηση των αριθμών...