Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γενική Συνέλευση EBU: Κρίσιμος όσο ποτέ ο ρόλος των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων

Σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων τόσο για τα ίδια όσο και για τη διάδοση της αλήθειας σε ένα τοπίο εξόχως προβληματικό, ειδικά στο θέμα της παραπληροφόρησης, ο ρόλος των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων προβάλλει κρίσιμος όσο ποτέ προηγουμένως.

Αυτό ήταν το κυριότερο συμπέρασμα της πρώτης μέρας των εργασιών της 92ης Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λεμεσό σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Η ΕΡΤ είναι ένας από τους 56 δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που μετέχουν και εκπροσωπείται από τη διευθύνουσα σύμβουλό της Κατερίνα Κασκανιώτη και τον ειδικό νομικό σύμβουλο και δικηγόρο της ΕΡΤ Α.Ε, Φώτη Καραγιαννόπουλο.

H διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΡΤ ήταν η μία από τους τρεις συμμετέχοντες στο πάνελ το οποίο διοργανώθηκε με θέμα «Αναζωογόνηση της Τηλεοπτικής Παραγωγής» (Revitalizing TV Production).

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξήρε τον ρόλο της EBU στην πληροφόρηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο, αλλά και στην προώθηση των δημοκρατικών αρχών και αξιών.

Αναφερόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι ψεύτικες ειδήσεις (fake news) και η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από κρατικά ή ιδιωτικά και άλλα μη θεσμικά κέντρα ισχύος αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ακριβώς διότι επηρεάζουν τη δημοκρατία και αλλοιώνουν τις κοινές αξίες της ΕΕ.

Σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε, ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παραμένει πρωταρχικός, αφού κύριος σκοπός της είναι να παρέχει ποιοτική πληροφόρηση, αλλά και ψυχαγωγία προς τους πολίτες.

Λίγο πριν το κλείσιμο των εργασιών της πρώτης ημέρας της Γενικής Συνέλευσης διεξήχθησαν εκλογές στις οποίες η διευθύνουσα σύμβουλος της France Télévisions Delphine Ernotte Cunci επανεξελέγη πρόεδρος της EBU και η γενική διευθύντρια της Σουηδικής Ραδιοφωνίας (SR) Cilla Benkö αντιπρόεδρος.

Η επανεκλογή και των δύο ήταν ομόφωνη.

H Πρόεδρος της EBU δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεσμεύεται να αγωνίζεται πάντα για ανεξαρτησία από όλες τις εξουσίες. «Αυτός ο αγώνας», τόνισε, «είναι ζωτικής σημασίας για την ελευθερία της έκφρασης, τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τη δίκαιη προβολή των δημόσιων μέσων ενημέρωσης μας».

Οι εργασίες της 92ης Γενικής Συνέλευσης της EBU συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αύριο.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Αστυνομικές δυνάμεις περίπου 30.000 ανδρών έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε όλη τη Γαλλία εν μέσω ανησυχιών για περιστατικά βίας κατά τον β’ γύρο των βουλευτικών...

ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικά προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες, με τον ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους να έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον. Σύμφωνα με τα στοιχεία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει σήμερα 42,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, έναντι ποσότητας 42,4 mcm...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι πολίτες για τον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών και όπως διαβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις θα επικρατήσει η ακροδεξιά Εθνική...