Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας – Τουρκίας για το χαιρετισμό των «Γρίζων Λύκων» από τούρκο ποδοσφαιριστή στο Euro 2024

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας προκάλεσε ο χαιρετισμός τούρκου ποδοσφαιριστή με το σύμβολο των «Γρίζων Λύκων» μετά τον αγώνα των εθνικών ομάδων Τουρκίας – Αυστρίας. Η γερμανική κυβέρνηση άσκησε έντονη κριτική προκαλώντας αντίδραση της Άγκυρας, ενώ η UEFA ερευνά την υπόθεση και την επιβολή ποινής στον ποδοσφαιριστή Ντεμιράλ.

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο 26χρονος τούρκος ποδοσφαιριστής Ντεμιράλ χρησιμοποίησε τον λεγόμενο «χαιρετισμό του λύκου» μετά το δεύτερο γκολ του στη Λειψία την περασμένη Τρίτη και τη νίκη με 2-1 της τουρκικής εθνικής ομάδας επί της Αυστρίας. Η χειρονομία, ο δείκτης και το μικρό δάχτυλο σηκωμένα σαν αυτιά, το μεσαίο και παράμεσο δάχτυλο πιεσμένο στον αντίχειρα είναι το αναγνωριστικό σύμβολο των «Γκρίζων Λύκων» και του «Κινήματος Ülkücü». Για τη Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος πρόκειται για ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία στρέφεται κατά της διεθνούς κατανόησης, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και κατά των θεμελιωδών αξιών του συντάγματος.

Έντονη κριτική του Βερολίνου

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ επέκρινε δριμύτατα την ενέργεια του τούρκου ποδοσφαιριστή. «Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας. Η κατάχρηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμας ρατσισμού είναι εντελώς απαράδεκτη», έγραψε η Φέζερ στην πλατφόρμα «X».

Η UEFA ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Ντεμιτράλ για ενδεχόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του 26χρονου ποδοσφαιριστή. Εάν τιμωρηθεί, μπορεί να αποκλειστεί από τον προημιτελικό με την Ολλανδία το Σάββατο.

Αντίδραση της Άγκυρας

Για τις δηλώσεις της γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών, κλήθηκε ο γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «αντίδραση με πολιτικά κίνητρα».

Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής εξήγησε ότι ο πανηγυρισμός του είχε να κάνει με την «τουρκική του ταυτότητα». Είπε ότι δεν έστειλε κάποιο κρυφό μήνυμα, αλλά ήθελε απλώς να εκφράσει την περηφάνια του ως Τούρκος. Ο επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος « ΜΗΡ», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτήρισε «πρόκληση» την κίνηση διαδικασίας από την UEFA εναντίον του παίκτη, τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά προκατειλημμένη και εσφαλμένη».

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» στη Γερμανία

Η οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» είναι ο πολιτικός βραχίονας του MHP που έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και είναι εταίρος στην τουρκική κυβέρνηση με το κόμμα ΑΚΡ του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η δράση της οργάνωσης απαγορεύεται στη Γαλλία, ενώ στην Αυστρία απαγορεύεται ο χαιρετισμός τους.

Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» έχουν περισσότερους από 12.000 οπαδούς – είναι μια από τις μεγαλύτερες ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες. Δεν απαγορεύεται η οργάνωση, αλλά παρακολουθείται η δράση της από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, που χαρακτηρίζει την οργάνωση «σημαντική απειλή για την ελεύθερη, δημοκρατική τάξη» στη χώρα με χαρακτηριστικά «υπερεθνικισμού, ρατσισμού και αντισημιτισμού».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Αστυνομικές δυνάμεις περίπου 30.000 ανδρών έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε όλη τη Γαλλία εν μέσω ανησυχιών για περιστατικά βίας κατά τον β’ γύρο των βουλευτικών...

ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικά προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες, με τον ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους να έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον. Σύμφωνα με τα στοιχεία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει σήμερα 42,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, έναντι ποσότητας 42,4 mcm...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι πολίτες για τον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών και όπως διαβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις θα επικρατήσει η ακροδεξιά Εθνική...