Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Πούτιν, Ερντογάν και Σι Τζινπίνγκ στο Καζακστάν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στην Αστάνα με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τέσσερις άλλους περιφερειακούς ηγέτες που θα έρθουν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (OSC), όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη, το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ, εκτός από τον Σι Τζινπίνγκ και τον Ερντογάν, ο ηγέτης του Κρεμλίνου θα έχει συναντήσεις στην Αστάνα με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Μογγολίας, του Πακιστάν και του Καζακστάν, αλλά και πολλές άλλες «σύντομες διμερείς επαφές», μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο Αναπληρωτή Υπουργό του Ιράν, Mohammad Mokhber.

Στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), θα υπογραφούν 24 έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης μιας τελικής δήλωσης που αντικατοπτρίζει τη θέση των συμμετεχόντων στα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, είπε επίσης ο Ουσάκοφ. «Επιπλέον, θα εγκριθούν προτάσεις για συνολικό εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων των ΟΚΠ σύμφωνα με την τρέχουσα πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η Μόσχα θεωρεί σήμερα αυτόν τον οργανισμό και τον όμιλο BRICS ως πυλώνες της «νέας παγκόσμιας τάξης». Αρχικά απαρτιζόταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, των οποίων τα ονόματα έδωσαν το ακρωνύμιο BRICS, αυτή η ομάδα επεκτάθηκε φέτος με τέσσερα ακόμη μέλη, δηλαδή την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και το Ιράν. Η ΟΣΣ περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία, δηλαδή το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Κιργιζία.

Η Ρωσία είχε ήδη ανακοινώσει τον Μάιο ό,τι ο Σι Τζινπίνγκ και ο Πούτιν θα συναντηθούν στο Καζακστάν στη σύνοδο κορυφής της CSO, η οποία θα ήταν η δεύτερη συνάντησή τους σε περίπου δύο μήνες, αφού συναντήθηκαν στα μέσα Μαΐου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου στη Ρωσία στην Κίνα.

Αντίθετα, η συνάντηση του Πούτιν με τον Ερντογάν θα είναι η πρώτη μετά από αυτή που είχαν στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου σκόπευε να επισκεφθεί την Τουρκία στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά αυτή η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η νέα κυβέρνηση του Σερ Κιρ Στάρμερ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Σάββατο, την πρώτη  μέρα των Εργατικών στην εξουσία. Η Ρέιτσελ Ριβς είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι 12 συλληφθέντες για την αιματηρή συμπλοκή, με μαχαιρώματα, στον Λαγανά της Ζακύνθου. Τρία άτομα τραυματίστηκαν, τα δύο μάλιστα σοβαρά,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την υλοποίηση...

ΔΙΕΘΝΗ

«Είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω πάλι» τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος επανέλαβε σε ομιλία...