Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Περό: Το Δικαστήριο IACHR διατάσσει την ακύρωση του νομοσχέδιο για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Διαμερικανικό Δικαστήριο) διέταξε το Περού χθες Τρίτη να ακυρώσει ή να μην εφαρμόσει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τον πόλεμο, το οποίο θα άνοιγε την πόρτα στις προσφυγές για αυτά τα εγκλήματα.

«Απαιτήστε από το κράτος του Περού, μέσω των τριών του Δυνάμεων, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το νομοσχέδιο αριθ 6951/2023-CR που προβλέπει την διαγραφή εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Περού», υποδεικνύει ψήφισμα προσωρινών μέτρων του Διαμερικανικού Δικαστηρίου.

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο εξήγησε ό,τι αυτή η απαίτηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη «διασφάλισης του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τα θύματα» των υποθέσεων Barrios Altos και La Cantuta, οι οποίες επιλύθηκαν από το διεθνές δικαστήριο με αποφάσεις κατά του κράτους.

Αυτό το έργο στοχεύει να αποτρέψει τη δίωξη οποιουδήποτε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου που συνέβησαν πριν από το 2002 και, ως εκ τούτου, αποκλείει την περίοδο της εσωτερικής σύγκρουσης (1980-2000) που άφησε περισσότερα από 69.000 θύματα στη χώρα.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν ό,τι αυτή η πρωτοβουλία θα επηρεάσει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αλήθεια για τα θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά στις περιπτώσεις La Cantuta και Barrios Altos.

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο διέταξε επίσης το Περού να υποβάλει, το αργότερο στις 9 Αυγούστου, πλήρη και λεπτομερή έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση με όσα έχει διατάξει.

Τον περασμένο Ιούνιο το Διαμερικανικό Δικαστήριο πραγματοποίησε ακρόαση για το θέμα αυτό, κατά την οποία άκουσε εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιωματούχους του κράτους του Περού.

Σε εκείνη την ακρόαση, οι κρατικοί πράκτορες υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα του νομοσχεδίου και αμφισβήτησαν τη δικαιοδοσία του Διαμερικανικού Δικαστηρίου, καθώς θεώρησαν ότι η υιοθέτηση προσωρινών μέτρων θα σήμαινε έναν τρόπο «σιωπής» του Κογκρέσου και για να «μη νομοθετήσει».

Το νομοσχέδιο προωθείται από το Fujimorism και έναν γκρούπ που αποτελείται από πρώην αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρώην πρόεδρος Alberto Fujimori (1990-2000) καταδικάστηκε το 2009 σε 25 χρόνια φυλάκιση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά από δύο σφαγές που διέπραξε η μυστική στρατιωτική ομάδα Colina το 1991 και το 1992, και επί του παρόντος, παρά το γεγονός ότι του δόθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε. συνεχίζει να διώκεται για άλλη μια σφαγή που του αποδίδεται στην Κολίνα.

Στις 13 Ιουνίου, το Διαμερικανικό Δικαστήριο διέταξε το Περού να σταματήσει την επεξεργασία του έργου μέχρι να εκδώσει ψήφισμα σχετικά με το θέμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατακτητές της ιστορίας καταφέρνοντας να εξαπλώσει την αυτοκρατορία του μέχρι και τις Ινδίες, αναφέρεται σε ένα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η σαρωτική νίκη των Εργατικών στη Βρετανία, η οποία έβαλε τέλος σε μία 14ετή διακυβέρνηση από τους Συντηρητικούς, σηματοδοτεί μία νέα εποχή στο πολιτικό...

ΔΙΕΘΝΗ

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Γερμανίας, συμφώνησαν στο βασικό πλαίσιο του σχεδίου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Το αποτέλεσμα της συμφωνίας παρουσίασαν...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αγωνιστούν ενάντια στην άνοδο του αντισημιτισμού στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων...