Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επισκέπτονται ξανά τη Χεζμπολάχ σε μια αναγνωριστική επίσκεψη για να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο

Η εφημερίδα Al-Akhbar ανέφερε: «Περίπου μισό χρόνο μετά την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Διευθυντή των Γερμανικών μυστικών Πληροφοριών, Uli Diyal, και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Sheikh Naim Qassem, ο Diyal επέστρεψε στη Βηρυτό για να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε και συνάντησε τον Qassem ξανά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και πέρασε μερικές ώρες στον Λίβανο με την ομάδα του πριν φύγει το πρωί της Κυριακής για να επιστρέψει στο Βερολίνο χωρίς να συναντήσει Λιβανέζους αξιωματούχους.

Πηγές ειδήσεων που ενημερώθηκαν για την ατμόσφαιρα της συνάντησης μεταξύ Ντιγιάλ και Κασίμ παρουσία του διευθυντή του σταθμού της Βηρυτού στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι «η ατμόσφαιρα της συνεδρίασης ήταν θετική», κατά την οποία οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις απόψεις τους για τα τρέχοντα γεγονότα στην περιοχή και τη μάχη στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι «ο Dial δεν μετέφερε κανένα απειλητικό μήνυμα, όπως ήταν το έθιμο των δυτικών αντιπροσώπων στις συναντήσεις τους με Λιβανέζους αξιωματούχους, ούτε είχε καμία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, αλλά ήρθε για να ολοκληρώσει απευθείας την πρώτη συνάντηση, και αυτό που ξεκίνησε η Γερμανίδα υπουργός εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Βηρυτό με Λιβανέζους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διερευνητική επίσκεψη του Γερμανού απεσταλμένου συμπληρώνει τις ερωτήσεις του Baerbock σχετικά με τη βασική ιδέα του τι μπορεί να γίνει στο νότιο Λίβανο για να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Γερμανοί παρουσίασαν «την άποψη ότι το Ισραήλ θέλει να επιστρέψει τους εποίκους που εκτοπίστηκαν από τη βόρεια λόγω χτυπημάτων της αντίστασης, και απειλεί με παντοδύναμο πόλεμο για την επίτευξη αυτού του στόχου, και ότι οποιαδήποτε ακούσια λάθος και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της βίαιης ανταλλαγής πυρών μπορεί να οδηγήσει σε ξέσπασμα ολοκληρωτικό πόλεμο , όπως επανέλαβε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός στον Νότο συνδέεται με μια κατάπαυση του πυρός που έγινε αποδεκτή από την παλαιστινιακή αντίσταση στη Γάζα και ότι οι δυτικές χώρες, εάν φοβούνται το ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου, θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει ο πόλεμος της στη Γάζα και μετά είναι δυνατόν να μιλήσουμε για το μέτωπο υποστήριξης στο νότο».

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Κασέμ επιβεβαίωσε στον Γερμανό απεσταλμένο ότι «ο εκφοβισμός του εχθρού για έναν συνολικό πόλεμο δεν φοβίζει την αντίσταση, είναι ισχυρή και προετοιμασμένη και το θάρρος που έδειξε είναι αυτό που εμποδίζει έναν πόλεμο στον Λίβανο».

Ο Κασέμ ρώτησε τους Γερμανούς για τους Λιβανέζους πολίτες που συνελήφθησαν στη Γερμανία με την κατηγορία ότι ανήκαν ή εργάζονταν για τη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι το θέμα των συλληφθέντων βρισκόταν στα χέρια των δικαστικών αρχών και όχι στους φακέλους των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι, «αν και η Χεζμπολάχ αρνείται ότι οποιοσδήποτε από τους Λιβανέζους κρατούμενους που συνελήφθησαν κατά τις εκστρατείες κατά θρησκευτικών ενώσεων μετά την απόφαση να απαγορευτούν οι δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στο γερμανικό έδαφος συνδέονταν με εργασία για λογαριασμό της.

Η εφημερίδα ανάφερε ότι «η όρεξη των Γερμανών να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν το νότιο μέτωπο και να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο επικοινωνώντας απευθείας με την αντίσταση δείχνει ότι οι μεγάλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην τυφλή υποστήριξη του Ισραήλ όπως η Γερμανία, έχουν συνειδητοποιήσει ότι τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα του ξεσπάσματος ενός τέτοιου είδους πολέμου και τις δυνατότητες που διαθέτει η αντίσταση για την αντιμετώπιση και τη διεύρυνση του εύρους της πυρκαγιάς, μετά από μήνες εκφοβισμού και πιέσεων στον Λίβανο και υιοθέτησης της ισραηλινής απειλής».

Η γερμανική επιμονή στην άνοδο του επιπέδου επικοινωνίας με τη Χεζμπολάχ υποδηλώνει επίσης: Η πεποίθηση του Βερολίνου ότι το να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στην ανατολική όχθη της Μεσογείου απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική από αυτές που υιοθέτησε την τελευταία δεκαετία, ειδικά στο πλαίσιο της προσπάθειας ο προηγούμενος ρόλος του διαμεσολαβητή «Αυτός που επικοινωνεί απευθείας με όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς να κόβει γέφυρες ή συναισθηματικές θέσεις», σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Akhbar.

Μετάφραση: Oυαλίντ Ελίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερο από 7% όλων των θανάτων στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως προκύπτει από μια ευρεία μελέτη που...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά τις προσπάθειες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων τόσο για τα ίδια όσο και για τη διάδοση της αλήθειας σε ένα τοπίο εξόχως προβληματικό, ειδικά στο θέμα...

ΔΙΕΘΝΗ

Καθώς πλησιάζει η ώρα για τη διαφαινόμενη ιστορική νίκη των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί ψηφοφόροι φαίνεται να γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τον...