Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Οι προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων προμηνύουν ασφυκτική πίεση για τα δημοσιονομικά της χώρας

Τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, που βρίσκονταν ήδη υπό έλεγχο από τους οίκους αξιολόγησης, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις Βρυξέλλες , είναι πολύ πιθανό να υποστούν περαιτέρω πίεση λαμβάνοντας υπόψη τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των Γάλλων πολιτών την ερχόμενη Κυριακή, κατά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Τα μεγαλύτερα κόμματα προβάλλουν όλα στο πρόγραμμά τους νέες δαπάνες, όμως εμφανίζονται ιδιαίτερα φειδωλά όταν χρειάζεται να αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια για να ανταπεξέλθουν στις υποσχέσεις τους.

Ο συνασπισμός του Μακρόν

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ έχει υποσχεθεί να μειώσει έως το 2027 το δημοσιονομικό έλλειμμα από 5,5% του ΑΕΠ στο ανώτατο όριο 3% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις πολλοί εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα επίτευξης αυτού του στόχου, ακόμη και πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Επίσης, η συμμαχία Μαζί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί για μικρές αυξήσεις των φόρων, να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος κατά 15% από το 2025 και να προσαρμόσει τις αυξήσεις των συντάξεων με την αύξηση του πληθωρισμού. Επιπλέον, σκοπεύει να προχωρήσει σε αυξήσεις των μισθών του δημόσιου τομέα και έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το ποσό που οι γονείς μπορούν να δωρίσουν αφορολόγητα στα παιδιά τους.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Συναγερμός,  εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, προτίθεται να μειώσει άμεσα από τον Ιούλιο τον ΦΠΑ στην ενέργεια, με κόστος 7 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και 12 δισ. στη συνέχεια ετησίως.

Το κόμμα της Λεπέν ισχυρίζεται ότι το μέτρο μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξασφαλίζοντας έκπτωση 2 δισ. ευρώ στη γαλλική συμβολή στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν και ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 έχει ψηφιστεί προ πολλού.

Επιπλέον, ο Εθνικός Συναγερμός υπολογίζει σε σημαντικά έσοδα προερχόμενα από την αύξηση των εισφορών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω έκτακτων κερδών και από και την αντικατάσταση του φόρου χωρητικότητας στους πλοιοκτήτες από ένα κανονικό εταιρικό φόρο, παρότι τα υψηλά κέρδη που σημείωσε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να υποχωρήσουν.

Φώτο Αρχείου – Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Jordan Bardella (Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)

Τέλος, έχει ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει την περικοπή της διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας που προβλέπεται να γίνει τον Ιούλιο, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις βάσει του πληθωρισμού, θα μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 για άτομα που ξεκίνησαν να εργάζονται στα 20 ή νωρίτερα, θα απαλλάξει ορισμένους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος και θα αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων και των νοσοκόμων.

Επιθυμεί επίσης να επαναδιαπραγματευτεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να εστιάσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όπως ισχυρίζεται, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την παραγωγικότητα και τη χρηματοδότηση μακρόπνοων έργων υποδομής.

Στο στόχαστρο του ακροδεξιού σχηματισμού βρίσκονται οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας σε ξένους πολίτες, τις οποίες υπόσχεται να συρρικνώσει, ενώ παράλληλα δηλώνει αποφασισμένος να μειώσει τη γραφειοκρατία.

Συνολικά, ο Εθνικός Συναγερμός έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε εξοικονόμηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στο προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και του επόμενου, αν και διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει τα υπάρχοντα σχέδια για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Γαλλίας προς τους εταίρους της στην ΕΕ.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου τονίζει ότι ανάμεσα στις πρώτες κινήσεις της αν εκλεγεί περιλαμβάνονται αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, δωρεάν σχολικά γεύματα, ενώ θα αυξήσει τις επιδοτήσεις για δαπάνες στέγασης κατά 10%.

Σύμφωνα με τον αριστερό συνασπισμό, το κόστος μπορεί να καλυφθεί συγκεντρώνοντας 15 δισ. ευρώ από φόρους στα υπερκέρδη, των οποίων δεν διευκρινίζεται η φύση, και επαναφέροντας τον φόρο περιουσίας σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει άλλα 15 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το κόμμα του Μελανσόν υπόσχεται να παγώσει τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής και της ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα τον κατώτατο μισθό κατά 14%, με επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Jean-Luc Melenchon ψηφίζει κατά τις χθεσινές εκλογές (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)

Το επόμενο έτος, εφόσον βρεθεί στην κυβέρνηση, η συμμαχία θα προσλάβει περισσότερους εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς, με το κόστος να καλύπτεται από το κλείσιμο των φορολογικών κενών, τον εξορθολογισμό του φόρου εισοδήματος, την επαναφορά του φόρου περιουσίας στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τον καθορισμό ποσού ανώτατης κληρονομιάς.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που απορρίπτει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, θέλει να καταργήσει επίσης την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τελικά να τη μειώσει στα 60 έτη.

Πηγή: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το κλίμα των προειδοποιήσεων και των απειλών δεν έχει μειωθεί, πέρα από τις εκκλήσεις των χωρών προς τους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ινδικές αρχές αύξησαν τον αριθμό των νεκρών αυτή την Τετάρτη σε 121 σε ταραχή που προκλήθηκε από πλήθος 250.000 ανθρώπων που παρευρέθηκαν σε...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ενδεχόμενο να μην συνεχίσει στην κούρσα για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, εξετάζει ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι...

ΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί οι περισσότεροι Ουκρανοί να πιστεύουν ότι τελικά θα επιβληθούν των Ρώσων στον πόλεμο, όμως οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πιο δύσπιστοι, όπως δείχνει μια...