Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Τράμπ: Θα οδηγηθεί τελικά στη φυλακή;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε χθες ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται για κακουργήματα, αλλά η ενοχή του, σύμφωνα με ειδικούς, δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης δεν τον αθώωσε για καμία από τις 34 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του, για καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να του επιβληθεί πρόστιμο από $5.000 έως κάθειρξη 4 ετών ως μέγιστη ποινή.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι οι ποινές για καθεμία από αυτές τις κατηγορίες θα εκπληρωθούν ταυτόχρονα, γεγονός που θα μείωνε την περίοδο πίσω από τα κάγκελα σε τέσσερα χρόνια συνολικά.

Σύμφωνα με τον Νταν Χόρβιτς, συνήγορο υπεράσπισης του Τραμπ, που στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις «λευκού κολλάρου», τόνισε σε δηλώσεις του στο CBS News ότι η πιθανότερη ποινή είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Αυτή η απόφαση θα επέτρεπε στον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για τις εκλογές του Νοεμβρίου να συνεχίσει την εκστρατεία του, ακόμη κι αν ήταν μέσω Διαδικτύου.

Εντούτοις, οι ποινές που θα επιβάλλει ο δικαστής Μέρτσαν θα μπορούσαν να έχουν ποικίλη μορφή, σημειώνει ο Χόρβιτς. Ο Τραμπ  θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση κάποιων μηνών ή εβδομάδων· ή θα μπορούσε να πηγαίνει φυλακή κάθε Σαββατοκύριακο για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερος υπό αναστολή.

O Donald Trump προσέρχεται για δηλώσεις λίγο μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του (Photo by JUSTIN LANE / POOL / AFP)

Θεωρείται ότι η ηλικία του πρώην Ρεπουμπλικάνου προέδρου – είναι 77 ετών –, η ιδιότητά του και το λευκό ποινικό μητρώο θα λειτουργήσουν υπέρ του. Σύμφωνα με το NBC News, το οποίο ανέλυσε χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις, πολύ λίγοι άνθρωποι καταλήγουν πίσω από τα κάγκελα με αυτές τις κατηγορίες: μόνο ένας στους δέκα τελικά φυλακίστηκε, ενώ συνήθως ακόμη και σε αυτές τις υποθέσεις συνυπήρχαν κατηγορίες για διάπραξη και άλλων εγκλημάτων.

Όμως, άλλοι ειδικοί, όπως ο βετεράνος δικηγόρος Ρον Κούμπι που μίλησε στο NBC News, έχουν διαφορετική άποψη. «Είναι γνωστό ότι ο δικαστής Μέρτσαν είναι ιδιαίτερα σκληρός όταν πρόκειται για εγκλήματα του λευκού κολλάρου που διαπράττονται από ανθρώπους με πλούτη, προνόμια και δύναμη», σχολίασε ο Κούμπι, προσθέτοντας ότι παρά τις πρακτικές δυσκολίες που συνεπάγεται ο εγκλεισμός στη φυλακή ενός ατόμου που προστατεύεται από τις μυστικές υπηρεσίες, «είναι πολύ πιθανό ο να καταδικάσει τον Τραμπ σε φυλάκιση, καθώς το εγκληματικό του σχέδιο συνεχίστηκε για περισσότερο από ένα χρόνο και περιλάμβανε μια σειρά από παράνομες πράξεις εκ μέρους του.»

Φώτο Αρχείου – Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση Τραμπ ζητούσαν την καταδίκη του (AP Photo/Brittainy Newman)

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετώπιζε 34 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παραποίηση επαγγελματικών αρχείων, όλες σχετικά με την αποζημίωση του δικηγόρου του επειδή κατέβαλε συνολικά 130.000 δολάρια το 2016 στην πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς για να αποσιωπήσει μια υποτιθέμενη σεξουαλική σχέση το 2006.

Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου στο οποίο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναμένεται να ανακηρύξει επίσημα τον Τραμπ υποψήφιο για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η έφεση που ασφαλώς θα ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει την ενδεχόμενη φυλάκισή του.

Από την πλευρά τους, οι New York Times προειδοποιούν ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο: «Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι μπορεί να αποφασίσει ο δικαστής Μέρτσαν, έχει κάνει γνωστό ότι παίρνει στα σοβαρά τα εγκλήματα του λευκού κολλάρου, ενώ ο Τραμπ του επιτίθεται συνεχώς και τον καταγγέλλει ως προκατειλημμένο και διεφθαρμένο».

Επί του παρόντος, ο Τραμπ παραμένει ελεύθερος και μια ποινή φυλάκισης δεν θα ακύρωνε την υποψηφιότητά του ή μια ενδεχόμενη προεδρία του αν κερδίσει στις εκλογές. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη ως προς αυτό το ενδεχόμενο, καθώς για τους προέδρους απαιτεί μόνο να είναι το λιγότερο 35 ετών και να είναι πολίτες των ΗΠΑ που έχουν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον 14 χρόνια.

Πηγές: NBC, CBS, NYT

Επιμέλεια: Θανάσης Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί οι περισσότεροι Ουκρανοί να πιστεύουν ότι τελικά θα επιβληθούν των Ρώσων στον πόλεμο, όμως οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πιο δύσπιστοι, όπως δείχνει μια...

ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμό ακόμη και στον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν φέρεται ότι προκαλεί η καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας για στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο η Ελλάδα είχε υποβάλει στην...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το βήμα του 28th Annual Economist Goverment Raound Table, o Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πώς «η κλιμακούμενη δυσπιστία και δυσφορία μεγάλου μέρους των κοινωνιών...